I skogen kan eleverna höra vad läraren säger – på 20 meters avstånd

I skogen kan eleverna höra vad läraren säger – på 20 meters avstånd

För några år sen var jag ute i skogen och letade svamp med min son Albin. Då upptäckte jag att han kunde höra vad jag sa på väldigt långa avstånd, trots att jag medvetet pratade med låg röstnivå, taluppfattbarheten i skogen är extremt bra. Där och då bestämde jag mej för att försöka mäta hur bra taluppfattbarheten är i skogen.

p1060828

Jag köpte en talbok där Hans Alfredsson läser Bock i örtagård av Fritiof Nilsson Piraten. Jag tog en mp3 spelare, en högtalare och en ljudnivåmätare och gick ut i ett naturreservat på Hallandsåsen. Jag satte igång talboken och kontrollerade med ljudnivåmätaren att ljudnivån, en meter framför högtalaren, var 60 dB. Det är normal samtalsnivå när man pratar med en människa på 3-4 meters avstånd. Sen ställde jag mej på olika avstånd från högtalaren och lyssnade. Det intressanta var att jag kunde stå 20 meter från högtalaren och ändå höra vad Hans Alfredsson läste. När jag berättar detta så är det många som tror att jag överdriver. Så för att försöka förmedla hur bra taluppfattbarheten är i skogen tog jag en videokamera och spelade in hur det låter när man lyssnar på en röst på 10, 15 och 20 meters avstånd.

Se filmen och lyssna på en röst på olika avstånd i en skog (6 min).
Nu tror kanske någon att jag “fixat till” inspelningen med ett ljudredigeringsprogram, men det har jag inte.

Trädstammarnas högfrekventa ljudreflexer skapar bra taluppfattbarhet
Människans röst varierar i frekvens mellan 100 Hz och 8000 Hz. När vi pratar använder vi vokaler och konsonanter. Vokalerna är lågfrekventa och konsonanterna högfrekventa. I det Svenska språket är det konsonanterna som bär informationen. När man lyssnar på en röst i en skog hör man rösten, och skogens ljudreflexer. I skogen vimlar det av högfrekventa ljudreflexer från de runda trädstammarna och detta gör att de högfrekventa konsonanterna förstärks. När konsonanterna hörs tydligt är det lätt att höra och förstå vad en människa säger.

För att förstå hur bra taluppfattbarheten är i en skog måste man uppleva det. Är du intressad av skolmiljöer och taluppfattbarhet kan du åka till naturreservatet på Hallandsåsen. Inspelningsplatsen ligger på Rävhallsvägen uppe på åsen mellan Vindrarp och Vallåsen i Laholms kommun. GPS koordinater: Latitud: 56.387 Longitud 13.068
Bjud gärna med en arkitekt så hen får uppleva en miljö med riktigt bra taluppfattbarhet.

Här kan du läsa mer om hur man skapar bra taluppfattbarhet.

Här finns information om hur man skapar bra talarkomfort.

Se filmen om hur ljudmiljön påverkar elever, lärare och rektorer (5 min).

 

Profilbild

Ida Cederlund

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Tyvärr är ljudmiljön i många skolor inte bra och det gör det svårt för både lärare och elever att "göra ett bra jobb". Syftet med LJUDSKOLAN är att sprida kunskap om hur ljud i skolan påverkar människor. För dig som vill veta mer om ljud, klicka på "Ljudfakta" högst upp på sidan. Har du FRÅGOR OM LJUD - kontakta mej på: ida.cederlund@ecophon.se eller 042-17 99 43