På Örebäcksvallen är det lätt för Zlatan att höra vad Hamrén säger

På Örebäcksvallen är det lätt för Zlatan att höra vad Hamrén säger

I början av juni kommer herrlandslaget i fotboll till Båstad för att träna inför EM i Frankrike. Mitt i Båstad ligger Örebäcksvallen där Båstad GIF spelar sina hemmamatcher. Här ska landslaget träna och prata taktik. När Erik Hamrén berättar för truppen hur de ska spela är det viktigt att spelarna kan höra vad han säger. Därför har jag mätt taluppfattbarheten på Örebäcksvallen.

P1060978

Jag började med att mäta ljudnivån och ljudreflexerna på planen.

P1060975

Ljudnivåmätning.

P1060950

Mätning av ljudreflexer.

För att mäta taluppfattbarheten tog jag en högtalare som “riktar” ljudet på samma sätt som en människa som talar.

P1060974

Högtalare.

Med högtalaren spelade jag upp ett speciellt brus som innehåller samma frekvenser som en röst. Sen spelade jag in “bruset” på olika avstånd från högtalaren. Genom att jämföra det inspelade ljudet med ljudet från högtalaren kan man räkna ut hur bra eller dålig taluppfattbarheten är.

P1060960

Högtalaren sänder ut Erik Hamréns “röst”, mikrofonen spelar in vad spelarna hör.

RESULTAT
Taluppfattbarheten på vackra Örebäcksvallen är väldigt bra eftersom planen ligger utomhus och relativt långt från trafikerade bilvägar.

Profilbild

Ida Cederlund

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Tyvärr är ljudmiljön i många skolor inte bra och det gör det svårt för både lärare och elever att "göra ett bra jobb". Syftet med LJUDSKOLAN är att sprida kunskap om hur ljud i skolan påverkar människor. För dig som vill veta mer om ljud, klicka på "Ljudfakta" högst upp på sidan. Har du FRÅGOR OM LJUD - kontakta mej på: ida.cederlund@ecophon.se eller 042-17 99 43