Många skåningar behöver bra Vasaloppsspår – alla elever behöver bra ljudmiljöer

Många skåningar behöver bra Vasaloppsspår – alla elever behöver bra ljudmiljöer

Första söndagen i mars avgörs Vasaloppet. Tidigt på morgonen samlas drygt 15.000 förväntansfulla åkare i Berga by i Sälen för att skida de 9 milen till Mora. För några år sedan skulle jag, som så många andra medelålders män, åka detta klassiska lopp genom Dalarnas vackra natur. Eftersom man måste åka som man gjorde förr (klassisk stil – inte fristil) fick jag rådet att träna på “att staka”. Eftersom banan är ganska flack så handlar det mest om “att stå i spåret och staka” sa alla rutinerade Vasaloppsåkare. Eftersom Skåne är snöfattigt inhandlades rullskidor för att kunna träna stakning på asfalt. Två veckor innan loppet åkte jag till Trysil för att “finslipa tekniken” och hitta “snökänslan”. I Trysil fanns det fina spår där jag kunde stå och staka, detta var perfekt träning inför loppet.
Det var en fin vecka i Norge och vissa dagar åkte jag 3 mil på 2 timmar och 20 minuter, vilket för en skåning i min ålder måste betraktas som relativt bra. Så kom då äntligen dagen då jag skulle få staka mej till Mora i Fäders spår. Problemet var bara att när Christensson avverkat första backen och skulle börja staka mot Mora så fanns det inga spår att åka i. Ty före mig hade drygt 10.000 skidåkare på ett mycket effektivt sätt förstört alla spår. Kvar fanns en massa snö som bildade odefinierbara mönster som mina smala skidor inte alls passade i. Skidorna var tillverkade för att användas i preparerade längdspår, inte “offpist”. För en skåning är skidåkning ganska komplicerat och på detta underlag blev det ännu svårare då mycket av min energi gick åt till “att inte ramla”. Att behöva lägga energi på att hålla balansen kändes lite onödigt just då med tanke på att jag hade 88 km kvar.
Vad har då detta med skolans ljudmiljö att göra? Jo, eleverna går till skolan för att få information och lära sig saker. I en klass finns det elever med olika förutsättningar. I en dålig ljudmiljö är det svårt att lära sig saker, speciellt för flerspråkiga elever som undervisas på sitt andraspråk, och elever som “har det jobbigt” i skolan.
Läs mer om barns olika behov av en bra ljudmiljö.
I en bra ljudmiljö är det lättare för alla elever att ta till sig information, och lära sig saker. Dessutom är det bra för lärarnas arbetsmiljö.
Titta gärna på filmen (5 min) om hur ljudmiljön påverkar elever och lärare.
Se, och LYSSNA på ett samtal med akustiker Lennart Nilsson om varför skogens ljudmiljö är så bra (6 min).
Se filmen om hur det är att lyssna på en röst på olika avstånd i en skog (6 min).

Profilbild

Ida Cederlund

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Tyvärr är ljudmiljön i många skolor inte bra och det gör det svårt för både lärare och elever att "göra ett bra jobb". Syftet med LJUDSKOLAN är att sprida kunskap om hur ljud i skolan påverkar människor. För dig som vill veta mer om ljud, klicka på "Ljudfakta" högst upp på sidan. Har du FRÅGOR OM LJUD - kontakta mej på: ida.cederlund@ecophon.se eller 042-17 99 43