Rummets ljudreflexer påverkar möjligheten att förstå vad en människa säger

Rummets ljudreflexer påverkar möjligheten att förstå vad en människa säger

I mitt arbetet besöker jag många skolor. Eftersom jag vet hur viktig ljudmiljön är för elever och lärare brukar jag lyssna på hur det låter i olika rum. I ett rum med en bra ljudmiljö är det väldigt enkelt att lyssna på en människa som pratar, men i vissa rum måste jag anstränga mej för att kunna urskilja talet ur bruset. Ibland kan det störande bruset vara ljud från ventilationsanläggningen, ibland är det rummets ljudreflexer som gör att det svår för mej att att förstå vad människan säger.

När jag hittar rum med bra eller dålig ljudmiljö brukar jag filma mej själv när jag pratar.
I följande film kan ni lyssna på mej när jag pratar i 3 olika rum.

Här kan du läsa mer om hur man skapar bra taluppfattbarhet i ett rum

Profilbild

Ida Cederlund

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Tyvärr är ljudmiljön i många skolor inte bra och det gör det svårt för både lärare och elever att "göra ett bra jobb". Syftet med LJUDSKOLAN är att sprida kunskap om hur ljud i skolan påverkar människor. För dig som vill veta mer om ljud, klicka på "Ljudfakta" högst upp på sidan. Har du FRÅGOR OM LJUD - kontakta mej på: ida.cederlund@ecophon.se eller 042-17 99 43