– “Förr var skolorna i Stockholm påkostade byggnader mitt i stan, nu är de baracker vid motorvägen i städernas utkanter“. Skolan har satts på undantag, anser Stockholms skönhetsråd. Skolan kommer sist i planeringen, byggnader med höga kvaliteter rivs eller byggs om hårdhänt och okänsligt. “Det är inte bara kapitalförstöring, det är ett svek mot eleverna” skriver skönhetsrådet. Läs artikeln i DN om hur skolbyggnader rivs för att ge plats åt bostäder.
Flexibla byggnadsmoduler som är lätta att flytta är mycket bra för att lösa tillfälliga lokalbehov. Men när de används som permanenta skolbyggnader blir det sällan hållbara lösningar. Visst, de är billiga att bygga men de skickar också en signal till både personal och elever att skolan inte är speciellt viktig.
Ett exempel är Båstad kommun som byggt en ny förskola i Östra Karup. När man besöker byggnaden känns det att kommunen satsat på att skapa en bra förskola.
– “Nu när jag kommer till jobbet ger byggnaden mig en känsla av att mitt jobb är viktigt“. Sa en av lärarna som börjat jobba i den nybyggda förskolan. Att investera i hållbara skolbyggnader med bra arbetsmiljöer sänder tydliga signaler till både elever och lärare att skolan är viktig.
Om jag skriver ett inlägg om ett problem brukar jag alltid avsluta med förslag på hur vi ska lösa problemet. Men denna gång vet jag inte vad jag ska föreslå. Men jag tror att vi måste agera på ett sätt som visar att skolan är viktig – inte bara säga det.
De som säljer modulerna kallar dem PAVILJONGER. Lärarana kallar dem BARACKER.