Elever föredrar naturliga ljud

Elever föredrar naturliga ljud

Kommer ni ihåg reklamkampanjen för kattmat “OM KATTEN SJÄLV FÅR VÄLJA”

I kampanjen menade en tillverkare att katter föredrog en viss kattmat “när den själv fick välja”.
Detta påstående var föga vetenskapligt underbyggt, men katterna var söta så försäljningen ökade troligtvis.

AMMOT, Artister och Musiker mot Tinnitus, har gjort en liknande undersökning. Skillnaden är att i denna undersökning fick eleverna möjlighet att välja själv.
AMMOT frågade elever i åk 6 vilka ljud de tyckte om.
De ljud som eleverna gillade kallades “PLUS-LJUD”. De frågade också vilka ljud de inte tyckte om, de kallades “MINUS-LJUD”.
Här är resultatet:

PLUS LJUDMINUS LJUD
De flesta PLUSLJUDEN är naturliga ljud. MINUSLJUDEN däremot är onaturliga och kommer från lastbilar, flygplan, motorvägar och datorer.

Det är inte så konstigt att eleverna föredrar naturliga ljud eftersom vi människor levt utomhus i tusentals år. Vi är vana att lyssna på fågelsång, porlande bäckar och vindsus från träden. Ljuden är naturliga och gör oss lugna. Idag är det ganska svårt att hitta en skog som bara innehåller naturliga ljud. Men om du lyckas hitta en glänta som inte störs av ljud från bilar, tåg eller flyg ska du sätta dig och lyssna. Då kommer du att upptäcka hur bra du hör, hur enkelt det är att höra varifrån ljuden kommer och hur många olika ljud det finns i skogen.
Om Sveriges rektorer fick möjligheten att uppleva detta, tror jag att de hade ställt nya krav på ljudmiljön i de rum där eleverna ska lyssna på vad lärarna säger.

Att bygga skolor med en naturlig ljudmiljö gör det enklare för eleverna att uppfatta och förstå vad lärarna säger. Forskargruppen på Högskolan i Gävle visar att eleverna minns mer av vad de hört i en bra ljudmiljö.

Läs mer om hur ljudmiljön påverkar elevernas minne.
Läs mer om AMMOTS arbete på www.ammot.se
Se filmen om varför vår hörsel fungerar så bra i skogen.

Profilbild

Ida Cederlund

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Tyvärr är ljudmiljön i många skolor inte bra och det gör det svårt för både lärare och elever att "göra ett bra jobb". Syftet med LJUDSKOLAN är att sprida kunskap om hur ljud i skolan påverkar människor. För dig som vill veta mer om ljud, klicka på "Ljudfakta" högst upp på sidan. Har du FRÅGOR OM LJUD - kontakta mej på: ida.cederlund@ecophon.se eller 042-17 99 43