Nu börjar skolan – Hoppas att ljudmiljön är bra

– Varför måste jag gå till skolan, undrar många morgontrötta barn som tycker att sommarlovet borde varit längre.
– Det är för att du ska lära dig saker så att du ska klara dig bra i livet, svarar en vuxen som själv gått i skolan och numera förhoppningsvis klarar sig bra i livet.

Kommer ni ihåg Fem myror är fler än fyra elefanter? Det var ett underbart barnprogram med Magnus, Brasse och Eva. I programmet visades en bild och under bilden skrevs det bokstäver. Efter varje bokstav kom en röst som ”ljudade” hur bokstaven lät. När alla bokstäver skrivits ljudade rösten hela ordet. Detta är ett bra sätt att lära barn läsa.

H   Ä   S   T

En gång visades en häst, och rösten ljudade: H (”h”), Ä (”äää”), S (”sss”), T (”t”). Sen sa rösten H Ä S T.
Två sinnen (syn och hörsel) får information. Efter ett antal repetitioner har barnet lärt sig hur en HÄST ser ut, och hur ordet ”HÄST” låter. I svenska skolor finns det lärare som brinner för att sprida kunskap till sina elever. Vissa arbetar med samma metod som ”Fem myror”. För att lyckas med denna typ av undervisning krävs det att eleverna kan se och höra. Det förutsätter också att klassrummet inte förstör möjligheten för eleverna att kunna se och höra. Tyvärr finns det i Sverige alldeles för många klassrum där ljudmiljön gör det svårt för eleven att höra vad läraren säger. Som förälder kan man ju hoppas på att barnen kommer till ett klassrum med bra ljudmiljö.

Hur vet man om ljudmiljön är bra?

Fråga rektorn, hen är ansvarig för elevernas arbetsmiljö.

Jonas Christensson

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Tyvärr är ljudmiljön i många skolor inte bra och det gör det svårt för både lärare och elever att "göra ett bra jobb". Syftet med LJUDSKOLAN är att sprida kunskap om hur ljud i skolan påverkar människor. För dig som vill veta mer om ljud, klicka på "Ljudfakta" högst upp på sidan. Har du FRÅGOR OM LJUD - kontakta mej på: jonas.christensson@ecophon.se eller 0765 36 63 48

Följ Jonas här: